На Десні знайшли старовинний човен

Науковими співробітниками Інституту археології НАН України було проведено обстеження дерев’яного човна, знайденого рибалками на річці Десна неподалік Чернігова, повідомляє Центр археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя

Було здійснено часткову розчистку човна з метою графічної та фотограмметричної фіксації. Знято обміри та створено 3D-модель знахідки.

Точні характеристики об’єкту поки не визначені, але вже зрозуміло, що це носова частина човна-довбанки з нарощеними дощатими бортами, що оголилася зі схилу на 2,7 м.

Основа човна – видовбана дубова колода (кіль), що розширюється з 16 см до 1,5 м в районі носового (першого) шпангоуту. Обабіч кілевої частини були нашиті дошки з листяного дерева (верба, липа). Вони кріпилися до основи дерев’яними шкантами діаметром до 3 см.

Ширина дошок у видимій частині складала 45-50 см, їхня товщина – 5 см. Виявлено частину правого шпангоуту та невідому конструктивну частину. На жаль, дно плавзасобу не вдалося вивчити, оскільки воно знаходиться нижче рівня річки.

Можна припустити, що знайдений човен належить до рибальських довбанок, що використовувались на Десні та Дніпрі від ХVIII до початку ХХ ст. Такі плавзасоби мали довжину від 8 до 12 м та ширину до 2 м.

По завершенню фіксації човен було засипано річковим піском.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *