НУК жив, студенты – в наличии

НУК жив, студенты – в наличии,
но успокаиваться не стоит

Прежде всего, хочется сказать “большое спасибо” теневым организаторам и вдохновителям вчерашней скандальной заметки о 93% некомплекте студентов в николаевском Национальном университете кораблестроения (НУК), размещенной на одном уважаемом местном сайте.

В том смысле, что они хотели как хуже, а вышло –  как всегда в Украине. Народ возмутился, организовался и эффект получился скорее положительный.

Правда, нельзя не заметить, что хотя “СиС” и сопроводил рассказ о событии знаками вопроса и скептическим комментарием, даже среди наших читателей нашлись немногие, кто начал бросать “зраду” на вентилятор  и разгонять ее по просторам сети. Впрочем, тоже получилась популяризация, от обратного.

Теперь – об истинных причинах происходящего. “СиС” удалось получить информацию из нескольких независимых источников, степень ее достоверности – достаточно высокая.

Все оказалось до банального просто – идет борьба за мореходную школу, которую собираются возродить в НУК.

Казалось бы – очень рациональное решение, но за ним – определенные финансовые потоки, должности, помещения и т.п. Вообщем, нашлись, кроме НУК, в Николаеве еще желающие “порулить” мореходкой. Отсюда, судя по всему, и медийный выхлоп…

Получилось, однако, как у известного персонажа, “немножко по дебильному”. С фактами явно напутали – это убедительно доказывает статья директора Кораблестроительного института НУК Александра Бондаренко, которая публикуется ниже в оригинале, без купюр.

Безусловно, ситуация требует дальнейшего разбирательства. Истина здесь явно не посредине – она на порядок ближе к стороне “корабелки”, однако определенные выводы просто необходимы.

Нынешний медийный скандал имеет пока что локальный характер, но он обозначил направление возможной глобальной дискредитации уникального ВУЗа. Чтобы избежать подобного в дальнейшем, “СиС” договорился ректором НУК Евгением Ивановичем Трушляковым о подготовке публикации, которая расставит все точки над “і”.

Александр  Бондаренко,
директор Кораблестроительного института НУК

Як директор Кораблебудівного навчально-наукового інституту хотів би надати деякі пояснення щодо інформації, яку викладено в статті.

Щодо кількості студентів та ліцензійного обсягу.

Ліцензійний обсяг на спеціальність «135 Суднобудування» для бакалаврського рівня становить 710 місць. Даний ліцензійний обсяг ми підтвердили за усіма показниками (кадрове, матеріально-технічне, інформаційне, навчально-методичне забезпечення), пройшовши акредитацію спеціальності у 2015 році.

Ліцензійний обсяг включає не тільки кількість студентів, які навчаються за держзамовленням очно, але й контрактників та студентів заочників. До цього ж ліцензійного обсягу слід включити і студентів, які поступили на навчання за скороченим терміном, а також студентів іноземців, які навчаються в Україні та закордоном за спільними програмами підготовки з отриманням подвійних дипломів (наприклад у Китаї).

Тому мені особисто не зрозуміла цифра у 16 осіб. Тільки у КННІ на спеціальність «135 Суднобудування» у 2018 році поступило:

  • на основі повної загальної середньої освіти –  9 студентів з України, 2 студенти з Китаю та 2 студенти з Туркменістану (усього 13 студентів);
  • на основі молодшого спеціаліста – 14 студентів.

Таким чином уже маємо 27 студентів, без урахування  заочників та студентів, які навчаються у Китаї (а це більше 100 осіб).

Крім того, до цього ліцензійного обсягу входять студенти які навчаються у Машинобудівному навчально-науковому інституті за спеціальністью «135 Суднобудування»,  спеціалізація «Суднові енергетичні установки та устаткування». А це ще не менше 20 студентів денної форми навчання.

Щодо співвідношення кількості штатних працівників до кількості студентів.

Навчання студентів в Миколаєві для науково-педагогічних працівників (НПП) КННІ є тільки частиною тієї роботи, за що вони отримують зарплату. Іншою частиною є виконання наукових досліджень. Наші викладачі на сьогодні виконують дуже багато наукової роботи, в тому числі, пов’язаної з обороноздатністю нашої держави.

Деяку інформацію про  дослідження науковців КННІ можна знайти на сайті інституту та в інтернеті. Інформацію щодо тематики наукових досліджень для покращання обороноздатності України ми не маємо права висвітлювати.

Тому співвідносити кількість штатних працівників до кількості студентів не можна, оскільки цифра в 3591 десь приблизно враховує тільки кількість бакалаврів, які навчаються у НУК, а ще є магістри, аспіранти, докторанти. Їх підготовку теж забезпечують ті ж самі штатні працівники! А ще –  проведення занять  англійською мовою в університетах Китаю, Польщі!!!

Крім того, потрібно враховувати і науковий рівень працівників. На сьогоднішній день тільки  в КННІ працює 3 лауреати державної премії України!!! В рейтингу університетів за показниками публікацій в Скопус Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова займає найвище місце серед усіх університетів Миколаївської області: https://ru.osvita.ua/vnz/rating/60539/

На завершення, я хочу сказати, що Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова на сьогодні є лідером кораблебудівної освіти в Україні.

А автору, который написал статью «Николаевский университет кораблестроения провалил набор студентов – заполнено всего 7% предусмотренных мест», хотелось бы пожелать быть «профессионалом», а не «проффесионалом»!!! Готов с ним встретится и ответить на все его вопросы!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *