Балаклава, сім років потому

Балаклава, сім років потому

Спогади про День Незалежності у Криму. 2011 рік

  • Микола ДУБРОВ, редактор журналу “Судостроение и судоремонт”

Україна, Крим, Балаклава. День Незалежності. 24 серпня 2011 року. Ходові випробування двох щойно збудованих малих прикордонних катерів пр.UMS 1000 виробництва київської компанії UMS.

Сьогодні маємо досягти максимальної швидкості – 40 вузлів. Виходимо з Балаклавської бухти і одразу потрапляємо у збіговисько яхт українських “крутеликів”.

Виходимо з бази

Попереду чудовий і дуже дорогий катер з червоного дерева. На ньому … Янукович-молодший з дівками. “От сука, розчавити б тебе”, – каже випробувач UMS і править майже впритул. Янукович-джуниор щасливий, маше ручкою. Вирішив, що його вітає флот… Два капітани 1-го рангу, присутні у нас на борту, стають білішими, ніж чохли їх кашкетів. Жалкую, що не можна знімати, аби не “спалити” випробування…

У пошуках 40 вузлів

За півгодини ми вже значно східніше, на траверзі державних дач. Перша спроба вийти на 40 вузлів виявилася невдалою. Купаємося та регулюємо.

Друга спроба. 40 и більше. Але я того не бачу. Скоїв повну дурню. Коли катер виходив на черговий прогон – побіг у носову каюту, перекачувати вщент заповнену картку пам’яті фотоапарату на ноут.

UMS 1000: ніс/корма

Катер врізався у хвилю, я – у край столу. Від болю потемніло в очах. Удари на повному – як під час автоаварії. Сиджу на койці прямо, відчуваю – нахилишся на кілька градусів – зламає хребет. Отак позначилося моє вітрильне минуле. Ми більше 8 вузлів не ходили.

Нарешті все скінчилося. Повний успіх. Поздоровляємо один одного. Про своє – мовчу. Повертаємося в базу.

І знову – спроба

По дорозі до Одеси трохи побоююсь перитоніту. Синець на весь живіт та гострий біль. Але минулося та забулося. У пам’яті залишилось лише випробування. Одна з найяскравіших сторінок у кар’єрі журналіста.

Під час окупації Криму ВСІ малюки UMS 1000 зуміли вийти в українські порти. На сьогодні цей проект вважається дуже вдалим і будівництво катерів, у модифікованому варіанті, триває.

Вальс на воді. Без інтиму…

У пам’яті залишилися скелі мису Сарич і могутній гуркіт двигунів Volvo Penta. Ми повернемося. Обов’язково.

З Днем Незалежності, Україно!

Читайте повний звіт про UMS 1000 –
“Судостроение и судноремонт” стр. 42-49

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *